體育主題 FeverSports

【北美冰聯】卡加利火焰隊 Calgary Flames 球季總結

從球隊遠征中國開始到常規賽刷新成绩,最後史丹利盃季後賽被淘汰,卡加利火焰隊响二零一八至二零一九年度球季經歷過特別嘅一年。

從球隊遠征中國開始到常規賽刷新成绩,最後史丹利盃季後賽被淘汰,卡加利火焰隊响二零一八至二零一九年度球季經歷過特別嘅一年。各位朋友大家好,我係 Flames TV 華語既黃慧聰,趁今次機會,我哋一齊回顧一下整個球季。

不到長城非好漢,火焰隊就以中國之旅展開季前熱身,與波士頓棕熊隊在中國深圳及北京打了兩場賽事。難得有機會睇到北美冰聯現場賽事,中國球迷都非常熱情,當中有不少火焰隊粉絲。對於火焰隊嚟講,唔單止係兩場表演賽,而且今次旅程更加凝聚咗球隊上下,令球員之間更加團結更有默契。

cut

Photo twitter.com/@drosennhl

火焰隊今屆响常規賽取得五十場勝仗,慮積一百零七分,係自從一九八九至九零年以來,最佳常規賽成績,兼奪得太平洋小組及西岸第一。不過,球隊响常規賽過程並非一帆風順。開季後第十場,面對勁旅匹兹堡企鵝嘅大敗,令不少球迷擔心球隊嘅表現。但係,火焰隊用行動證明佢哋嘅實力以及决心,及時止血,在之後二十二場賽事只輸了五場,並响十二月中,登上西岸榜首,令不少人喜出望外。

球隊漸漸上力,最終於總積分榜多個項目取得優異成績,尤其响進攻方面,球隊整季射入二百八十九球,得失球差正六十二,均為聯盟第二最佳。其中,Johnny Gaudreau, Sean Monahan 以及 Elias Lindholm 射入九十七球,成為聯盟最具殺傷力的第一鋒線,效果令人非常滿意。二〇一六年選秀會以第六名身份加入火焰隊的 Matthew Tkachuk 今屆繼續有突出表現,已經成為火焰隊不可或缺的球員。

usa_today_11700535.0

後防方面,火焰隊令人眼前一亮嘅係兩名新秀球員 Ramus Andersen 以及 Jusso Valimaki,佢哋除咗取得正選資格,而且響比賽中經常被委以重任,相信經歷今屆磨練之後會於下屆大有作為。當然,不得不提,今屆越戰越勇的三十五歲隊長 Mark Giordano 以74分率領後防,話佢係聯盟最佳後衛之一,當之無愧。

相信領隊 Brad Treliving 於休季期間需要考慮守門員的狀況,回顧球季,來自捷克的 David Rittich 出戰四十二場取得廿七場勝仗,表現不俗。而 Mike Smith 於下半季及季後賽更大打身價波,球迷一定會記得佢哋嘅貢獻。包括教練 Bill Peters 在內,火焰隊上下有不少球員今年首次經歷季後賽。雖然響季後賽第一圈望門輕歎,成績未如理想,但相信火焰隊會重整,下年捲土重來。追蹤火焰隊消息,請留意 Flames TV 華語,我黃慧聰會繼續為大家報導球隊最新情況。

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s